Harta de zgomot a Municipiului Cluj-Napoca


Orasul Cluj-Napoca este resedinta judetului Cluj si al patrulea oras din Romania in ceea ce priveste numarul de locuitori, inregistrand o populatie de aproximativ 340.000 de persoane. Totodata orasul constituie un centru istoric, educational si cultural de referinta atat pentru locuitorii sai cat si pentru vizitatorii din interirorul tarii sau din afara granitelor acesteia. Orasul este deservit de o complexa retea de transport (rutier, feroviar, aerian) pentru a putea fi accesibil din principalele zone ale tarii si pentru a oferi locuitorilor sai mijloace eficiente de cunoastere si deplasare in interirorul orasului.

In anul 2006 Primaria Cluj-Napoca prin contractul incheiat cu S.C ENVIRO CONSULT SRL a hotarat sa identifice modul in care populatia orasului este afectata de zgomotul ambiental produs de retelele de transport si totodata de activitatile industriale desfasurate pe teritoriul orasului. In acest scop au fost efectuate masuratori ale nivelului de zgomot si au fost realizate hartile strategice de zgomot pentru fiecare sursa emitenta in parte: trafic rutier, trafic feroviar, trafic aerian si activitati industriale (conform H.G nr. 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental). SC ENVIRO CONSULT SRL este partenera a grupului Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurement A/S, lider mondial in domeniul aparaturii si aplicatiilor dedicate zgomotelor si vibratiilor. SC ENVIRO CONSULT SRL prezinta ca misiune dominanta protejarea omului de efectele nocive ale zgomotului ambiental, furnizand planuri de actiune constituite din solutii practice, oportune pentru prevenirea, gestionarea si reducerea zgomotului si a vibratiilor. Compania are o experienta de peste 7 ani in domeniul acusticii si este unicul reprezentant in Romania al firmei Brüel & Kjær pentru zgomotul ambiental si la locul de munca.


Masuratorile efectuate reflecta intensitatea zgomotului perceput de locuitori atat intr-un interval de 24 de ore cat si pe timp de noapte luand in considerare limitele maxime admise pentru nivelul de zgomot potrivit legislatiei in vigoare70 dB(A) pentru traficul rutier, feroviar, aerian pentru o perioada medie de 24 de ore (indicatorul Lzsn) si 60 dB(A) pentru perioada medie de noapte (Ln), respectiv 65 dB(A) (Lzsn) si 55 dB(A) (Ln) pentru activitatile industriale.

Astfel, harta strategica de zgomot pentru traficul rutier din orasul Cluj-Napoca evidentiaza existenta in timpul a 24 de ore a unui numar de peste 129.000 de persone expuse la un nivel de zgomot de peste 60 de dB(A), dintre care peste 10.000 la un nivel superior valorii de 70 de dB(A). In perioada noptii la un nivel al zgomotului cuprins intre 45-70 de dB(A) sunt expuse peste 183.000 de persoane, dintre care 10.000 la un nivel de peste 60 de dB(A).

Harta strategica de zgomot pentru traficul feroviar reflecta faptul ca in timpul a 24 de ore, peste 4.000 de persoane traiesc in locuinte expuse la un nivel al zgomotului cuprins intre 60-70 de dB(A), fara sa se inregistreze la fatada cladirilor valori superioare celei de 70 de dB(A). In timpul noptii, 13.800 de persoane suporta un nivel de zgomot de 45-65 de dB(A), dintre care cca. 100 de persoane sunt expuse la valori de peste 60 de dB(A).

Traficul aerian influenteaza 500 de persoane care sunt expuse la un nivel de zgomot cuprins intre 55-60 de dB(A), iar pe timpul noptii, numarul persoanelor expuse zgomotului creste la cca. 69.500 pesntru intervalul de 45-60 de dB(A). Masuratorile arata ca nu exista persoane expuse la valori de peste 60 de dB(A) in timpul zilei si al noptii.

Harta strategica de zgomot pentru activitatile industriale desfasurate pe raza orasului Cluj-Napoca pune in evidenta existenta unui numar de 900 de persoane care locuiesc in zone cu un nivel al zgomotului cuprins intre 55-65 de dB(A) in timpul a 24 de ore si a 1.400 de persoane care sunt influenate de zgomot cu valori de 45-55 de dB(A) in timpul noptii. Valorile prag pentru indicatorii Lzsn si Ln nu sunt depasiti in cazul acestei surse de zgomot.


Datele obtinute in urma realizarii hartilor strategice de zgomot demonstreaza faptul ca locuitorii orasului Cluj-Napoca sunt expusi unor valori ale intensitatii zgomotului ambiental peste limita permisa de reglementarile europene in special in ceea ce priveste traficul rutier ca sursa emitenta. Totusi, aceste valori vor fi reduse in anul 2012 cu 5 sau 10 dB(A) pentru nivelul de zgomot produs de fiecare sursa de zgomot in functie de indicatorul de zgomot luat in calcul.

Din aceste motive, reprezentantii Primariei orasului au datoria de a identifica solutii la problema zgomotului ambiental pentru minimizarea efectelor nefavorabile ale acestuia asupra locuitorilor. Dintre acestea pot fi enumerate urmatoarele: restrictionarea traficului in zona centrala a orasului, amenajarea de sensuri giratorii, incurajarea folosirii unor mijloace de deplasare mai silentioase (biciclete, innoirea parcului auto de troleibuze si autobuze), crearea de centuri de ocolire, izolarea fonica a caii de rulare a tramvaiului. Masurile de combatere a zgomotului vor fi propuse si elaborate sub forma unui plan de actiune cu obiective pe termen scurt, mediu si lung.


Sursa: http://www.primariacj.ro/docs/Harta%20de%20zgomot/introducere.pdf


Pezentari detaliate privind domeniul acusticii, consultanta de specialitate, masuratori de zgomot ambiental si vibratii, harti de zgomot si planuri de actiune privind reducerea zgomotului pot fi gasite la urmatoarele adrese web:

http://www.envi.ro

Pagina anterioara 1 2